Állatok világnapja

Állatok világnapja

Évente október 4-én, Assisi Szent Ferencnek, az állatok védőszentjének emléknapján ünnepeljük az Állatok világnapját.

Óvodánkban több éve hagyomány, hogy gyermekbarát programokkal emlékezünk meg e zöld jeles napról. Így tettünk az idei évben is.
A Vasi Múzeumfaluba látogattunk el a Bem József utcai telephely négy csoportjával, ahol a gyerekek érdekes, ismeretekben gazdag helyszíneken nyerhettek betekintést az állattartás rejtelmeibe. Megtudhatták, hogy milyen állatok születnek tojásból. A Tejudvarban a tejfeldolgozás lépéseivel ismerkedhettek meg a fejéstől egészen a késztermékig. Dolgos Anikó méhésztől ismereteket szerezhettek a méhek életéről, a méhcsalád tagjairól, a mézkészítésről. A bátrabbak meg is kóstolhatták a különböző mézeket.

Érzékenyítő foglalkozáson vehettek részt az ovisok vakvezető kutya közreműködésével. Közelről tekinthettek meg háziállatokat: nyulat, szamarat, macskát, rackajuhokat. Anya és kicsinye párosító memória játékot játszhattak.

A Virág csoportos kicsiknek nagy élményt jelentett ez a délelőtt, hisz életük első, ovis kirándulásán vehettek részt. Ők a hét folyamán az óvoda udvarán testközelből ismerkedhettek meg egy kiskutyával is dr. Nagy Ádám állatorvos segítségével. Zsófi kutya, a kis tacskó türelmesen viselte, amikor simogatták a gyerekek. A doktor bácsinak segítettek a kutyus „sérült lábát” bekötözni, gyógyító injekciókat adtak, hogy minél előbb meggyógyuljon. Azt is megtudhatták az ovisok, hogy a kutyák fogápolása is milyen fontos a mindennapokban.
Ezek a programok alkalmat teremtenek arra, hogy a gyerekek megismerhessék a teremtett világ szépségeit. Tudatosul bennük, hogy az ember feladata: óvja, védje és szeretettel gondoskodjon a mennyei Atya minden teremtményéről.

                                                                       Rábáné Mészáros Rita