„Közlekedj okosan!”

„Közlekedj okosan!”

Óvodánk egy pályázat keretében (az ORFK – Országos Balesetmegelőzési Bizottság szakmai támogatásával) – nagy örömünkre – elnyerte a Biztonságos Óvoda címet. Hogy méltóak lehessünk eme címre, 2022 március 21 – 25 között közlekedésbiztonsági programokkal készültünk gyermekeinknek KÖZLEKEDJ OKOSAN! elnevezéssel.

A hét során különböző tevékenységekben megismerkedhettek a gyermekek a különféle vízi – légi – és szárazföldi közlekedés eszközeivel, a közlekedési táblákkal, a közlekedési szabályokkal, valamint saját szerepükkel a közlekedés során. A versek, mesék, mondókák, anyanyelvi játékok, énekek, kreatív alkotások, mozgásos tevékenységek témáját is a közlekedés széles skálája határozta meg.

A csoportok séta keretében az óvodához közeli közlekedési csomópontokban, lámpás kereszteződésekben, gyalogos átkelőhelyeken, bicikli utak közelében és egyéb helyeken gyakorolták a helyes gyalogos közlekedést, és közben figyelték az autók, kerékpárok, motorok, buszok, kamionok közlekedését, tulajdonságait. Táblák csoportosításával a tilos és a szabad dolgokat vették sorba a közlekedés során.   

A szülőket, családokat is sikerült rendkívül sikeresen bevonni a kezdeményezésbe. A hét indításaként nagyon sok kisgyermek egy otthon készült közlekedéssel kapcsolatos alkotással érkezett óvodába. Fantasztikus érzés volt látni a sok csodálatos munkát (maketteket, útjelző táblákat, autókat, rajzokat, stb.), melyek az óvoda aulájában kiállításra is kerültek. Hálás köszönettel tartozunk minden részt vevő családnak, akik nélkül nem lett volna ennyire sikeres, változatos, színes a kiállításunk.

A hét zárónapjaként a délelőtt során 4 állomásos játékos programsorozaton vehettek részt a gyermekek, ahol lehetőségük volt, hogy a tanultakat, elsajátítottakat a gyakorlatban is biztonságos kereteken belül kipróbálhassák. Lehetőségük volt többek között közlekedési táblák kirakására, közlekedéssel kapcsolatos zenék hallgatására. A kerékpáros közlekedés szabályainak megismerése mellet eszközök válogatásával a láthatóság eszközei, a védelem eszközei és az egyéb alkatrészek megismerésére is sor került. A mozgásos – motoros, rolleres, futóbiciklis – tevékenységek mellett nagy örömmel próbálkoztak kicsik és nagyok a kirakók, saját készítésű memória játékok, párosítók játékaival is, melyek szintén mind a biztonságos közlekedésről tanultakat erősítették, illetve ellenőrizték.  A délelőtt zárásaként egy csodálatos össznépi autós fénykép is készült, mely méltán fog emlékeztetni mindannyiunkat egy tartalmas, produktív, élmény dús közös együttlétről.

Horváth Katalin Tímea és Pungor Julianna