Országos Gyermeklabdarúgó Fesztivál

Országos Gyermeklabdarúgó  Fesztivál

Gyermekzsivajtól volt hangos a Magyar Labdarúgó Szövetség Telkiben található Edzőközpontja 2019.09.28-án reggeltől késő délutánig

2019.09.28-án (szombaton) Telkiben –GLOBALL FOOTBALL PARK & SPORTHOTEL**** került megrendezésre az OTP Bozsik Intézményi Program Országos Gyermeklabdarúgó Tanévindító Fesztiválja, melyen a Boldog Brenner János Óvoda gyermekeinek is lehetőségük volt részt venni.

A délelőtt során fociztak és játékos programokon vettek részt, majd azt követően került sor a megnyitó ünnepélyre ahol köszöntötték a gyermekeket, szülőket, sportcsoportvezetőket. Az ünnepély során egy óvodai csoport is szórakoztatta a közönséget majd egy freestyle-focista kápráztatta el a gyermekeket labdajátékával. Gyermekeinket a feledhetetlen élményen túl ajándék is emlékeztetni fogja erre a napra.

Köszönettel tartozunk mindazoknak a szervezőknek, szülőknek, akik támogatták és hozzásegítették intézményünket, gyermekeinket a részvételre.

Legnagyobb köszönetet illeti azokat a gyermekeket, akik képviselték intézményünket ezen a nagyszabású rendezvényen, név szerint: Császár Bulcsú, Cséve Gergő Dániel, Dávid Marcell Mór, Fersli Áron Hunor, Horváth Kristóf, Kiss Dániel, Őri Gergő, Szalay István.

Nélkülük/Nélkületek ez a nap nem jöhetett volna létre!

Nagy Dóra Eszter és Pungor Julianna Sportcsoportvezetők

A futballjáték szerepe óvodánkban

A futballjáték szinte észrevétlenül, egyik napról a másikra úgy lopta be magát óvodai életünkbe, mintha mindig is részese lett volna. Egészen furcsa lenne most elképzelni, hogy milyen volt az az időszak, amikor a gyerekek nem jelezték naponta fociigényüket. Milyen lenne egy nap, amikor a következő kérdéseket nem teszik fel: „Segítesz elosztani a csapatokat?”, vagy „Focizol velünk?”
Az év során rengeteg élménnyel, tapasztalattal gazdagodtunk, melyek a következők:
Óvodánk a 2018/19-es nevelési évtől csatlakozott a sokak számára csak „Ovi –foci”- ként ismert Bozsik Intézményi Programhoz, mely segítségével az eddigi spontán udvari focizgatásokat kiegészítette a már tudatosabb játékkal, sportággal való játékos ismerkedés. Gyakorta összegyűltünk a gyerekekkel és eleinte picit beszélgettünk, ismerkedtünk a sportággal, a sajátosságaival, a játékosokkal és szerepükkel. Számomra leginkább prioritást élvezett a játék által létrejött közösség/csapat, a közös játék öröme, s minden helyzetben ennek a lényegét igyekeztem tudatosítani a gyerekekben is. Minden adandó alkalommal megbeszéltünk a „Fair Play”/ sportszerű játék miértjét, az örömfoci lényegét. Örömmel tapasztaltam, hogy a gyerekek már saját maguk is nagyon szépen össze tudják foglalni mindezt, sőt az egymásnak és az esetleges ellenfélnek való segítése, földről való felsegítése, buzdítása mindig az elsők között szerepel. Igazi öröm ez számomra! A foci hirtelen ”robbant be” óvodai életünkbe, mégis úgy érződik, mintha már hosszú idők óta életünk részét képezné. Nem telik el úgy nap, hogy az udvari játékidőben ne kerülne elő a labda. Eleinte nagy segítséget igényelt a játék elindítása, a csapatok összeállítása, a sportszerű játék tudatosítása, az örömfoci lényegének megláttatása. Mostanra viszont öröm látni, hogy mindezekben már nincs szükség a felnőtt útmutatásra – csupán játszótársként – hiszen a gyerekek fantasztikusan elintézik maguk között az imént felsoroltakat. A nagy „mérkőzések” végén soha nem marad el az egymás közötti kézfogás – mint a nagyok -, olykor még csapatmegbeszélést is tartanak.
A Bozsik Intézményi Program keretein belül lehetőség nyílt félévente egyszer focis fesztiválra/tornára menni, ahol gyermekeink kipróbálhatták magukat más helyszínen, más óvodák gyermekei ellen is. Mindkét esetben fantasztikus élmény volt mind a gyermekek, mind a felnőttek számára. Öröm volt látni, hogy az elején megszeppent, izgulós kislány a pályára lépve társaival, a játék hevében hogyan bontakozott ki és szinte szárnyalt örömében. Önfeledt játék, örömfoci volt a javából s mindeközben egy fantasztikus élménnyel gazdagodva, elfáradva ugyan, de mosollyal az arcukon mentek haza, amihez biztos a tornán kapott ajándékok is hozzájárultak.
Gyermeknap alkalmából megnyitotta kapuit a szombathelyi Haladás sportkomplexum, s így a Haladás pályára invitálták a focizni vágyó gyermekeket. Óvodánk Katica csoportja kihasználva a lehetőséget jelentkezett a tornára, ezáltal részt vehettek egy izgalmas, hangulatos sportvetélkedőn. Míg a csoport fiai elszántan, lelkesedéssel, csillogó szemekkel és örömittasan rúgták a bőrt, addig a csoport lányai lehengerlő szurkolással buzdították társaikat. Az örökre szóló, feledhetetlen emlék mellett egy aranyérem is emlékeztetni fogja a gyermekeket arra a ragyogóan napsütéses, izgalmakkal teli futballvetélkedőre.

A futball iránti lelkesedés és öröm minden korosztályon megmutatkozik, a legkisebbektől a legnagyobbakig, a fiúktól egészen a lányokig. Így ezen felbuzdulva a 2018/19-es nevelési év zárásaként házi futballbajnokságot szerveztünk a Boldog Brenner János Óvoda Hollán utcai telephely gyermekei számára. Az előzetes jelentkezést követően 8 csapat mérettette meg magát, melyekben voltak lányok és fiúk, kicsik és nagyok egyaránt. A megnyitón először közösen beszélgettünk a játék öröméről, a sportszerű játékról és nem maradhatott el az sem, hogy városunk legnevesebb futballcsapatának az indulóját meghallgassuk, melyet a gyereksereg nagyja lelkesen énekelt is. A futballmérkőzések sikerességét, a játékosok lelkesedését segítette a Csodabogyó, Katica és Halacska csoportos – nem focizó – gyermekek és felnőttek hangos szurkolása, buzdítása. A gyermekek sajnálatára, mint minden, egyszer ez is véget ért, ám az ajándékként szánt névre szóló emléklap, a lufik, a dörmi süti némi vigaszt nyújtott számukra. A meglepetések sora azonban nem ért véget, hiszen frissítőként szörp is várt minden focizó és szurkoló gyermekre, illetve hűsítő jégkrém, melyet végül ebéd után desszertként fogyasztottunk el. A focilabda mintájú poharakat, melyekben a frissítőt szolgáltuk fel, illetve a különféle futball témájú kifestőket kedvük szerint elvihették szuvenírként, melyeket csoportokként kaptak meg a gyermekek.
Az év során szerzett tapasztalatok, emlékek azt mutatják, hogy óvodánkban, gyermekeink életében van helye a futballjátéknak, mely nem csupán a labdajáték iránti szeretetet alapozhatja meg, hanem sokkal inkább egy közösséget, baráti társaságot kovácsol össze.
Pungor Julianna