Március 15-ei megemlékezés a Bem utcai telephelyen

Március 15-ei megemlékezés a Bem utcai telephelyen

Március 14-én mindenki díszbe öltözött, s öltöztette nemcsak a külsejét, hanem a lelkét is a Boldog Brenner János Óvoda Bem József utcai telephelyén. Ezen a napon emlékeztünk meg azokról a bátor emberekről, akik harcoltak a szabadságunkért, függetlenségünkért. Minden kisgyerek ünnepi ruhában érkezett az óvodába, s a mellkasára kitűzte a nemzetiszín kokárdát, fejet hajtva a hőseink előtt. 10 órakor összegyűltünk az óvoda aulájában, s közösen elmondtuk Petőfi Sándor: Nemzeti dal című versét. A kicsik inkább figyelve, míg a nagyok bátran és hangosan szavalták együtt, hogy: „Esküszünk, esküszünk, hogy rabok tovább nem leszünk!”.

A csoportok egész héten a saját korosztályuknak megfelelően készültek erre a napra, s 14-én megkoronáztuk a hét munkáját. Előkerültek a papírcsákók, papírsapkák a fiúkon, a lányok pedig szépen elkészített pártát viseltek. Büszkén hordták fejükön az egész délelőtt folyamán.

A délelőtti programokat forgószínpadszerűen bonyolítottuk le. Négy állomásból álló projektet valósítottunk meg. Az első állomáson egy nagy kokárda eldugott részeit kellett megkeresni, s összerakni a szőnyegen, majd megfelelő színű kupakokkal kirakni. Az asztalon március 15-ével kapcsolatos puzzle-kat kellett összerakni, s megnevezni, miket ábrázolnak a kirakott képek. Végül pedig Szombathely nevezetes épületeit kellett felismerni s megnevezni. Ez a feladat nehezebb volt a gyerekek számára, de kisebb segítséggel rájöttek, hogy mit látnak, csak a pontos megnevezésnél kellett segíteni nekik.

A második állomáson anyanyelvi feladatokat kaptak a gyerekek. A kicsik egy, míg a nagyok kettő mesét hallgattak meg. Az asztalon elhelyezett képekből kellett a mese szereplőit kiválogatni, illetve a nagyoknak időrendi sorrendbe helyezni.

A harmadik állomáson barkácsoltak kicsik s nagyok. Választhattak, hogy mit szeretnének készíteni. Lehetett sajtos dobozból kisdobot alkotni, szívecskékből kokárdát készíteni hurkapálcára, vagy krepp-papír pillangót pipatisztító felhasználásával. A lányok körében nagy sikert aratott az előre befestett nemzetiszínű tésztából fűzhető nyaklánc vagy karkötő.

A negyedik állomáson pedagógiai asszisztensünk, Piriné Németh Eszter volt segítségünkre. Igazi huszártoborzót, s huszárkiképzést tartott fiúknak-lányoknak egyaránt. Ügyességi feladatokkal, énekekkel, mondókákkal, tánccal színesítette a toborzót. Nagyon jól érezte magát mindenki, a feladatokat kivétel nélkül elvégezték, így a végén a gyerekek jelképesen huszárrá változtak át. A befejezésre a magyar zászló is előkerült, melyet „megtáncoltattunk” zenére.

Jó hangulatú, tartalmas délelőttöt töltöttünk együtt megemlékezve hőseinkre!

Tancsicsné Balogh Krisztina