Hurrá ovisok lettünk!

Hurrá ovisok lettünk!

Szeptember elsején megkezdték első óvodás napjaikat a Csodabogyó csoportos gyermekek. Jelenleg 20 gyermek tölti hétköznapjainak egy részét csoportunkban. Az első két hónap a befogadásé volt. Az óvónénik megismertették a gyermekekkel a csoport játékait, annak használatát, szokásrendjét, és szeretettel fogadták a kicsiket. A gyermekektől, és szüleiktől történő visszajelzések alapján a gyermekek szeretnek óvodába járni, szeretik az óvónéniket, dadus nénit, és pedagógiai asszisztensünket is, szívesen jönnek közénk, aminek mi őszintén örülünk. A gyertyagyújtás, és ima szokását a gyermekek egy része már otthon is igényli evés előtt, és után, a csoport imáit, énekeit, mondókáit, sőt meséinek részleteit ismételgetik családi körben.

A befogadás után következő időszak is eseménydúsnak, élményekben gazdagnak ígérkezett. Csoportunk projektmódszer szerint dolgozik, vagyis egy meghatározott heti témát viszünk végig egy vagy több héten keresztül, ilyenkor a heti témát alaposan kibontjuk, mindent e köré építünk. Számunkra az élményadás nagyon fontos talán az egyik legfontosabb, illetve az élmények kijátszása, és játékon, tevékenységeken keresztüli személyiségformálás, ismeretátadás. Ezt tükrözik heteink, napjaink. Ebből kettő hetet szeretnék kiemelni bemutatni.

Egy héten át ismerkedtünk testünkkel, érzékszerveinkkel, ezek működésével. Minden gyermeknek van már hozott élménye az orvostól, vizsgálatokról, érzékszerveivel érzékel kellemes, és kellemetlen ingerekről, ezeket igyekeztünk keretbe foglalni, kijátszani ezen a héten. Ezt szolgálták a hétre készített játékeszközök, a „csodabogyó rendelő, kórház, mentőállomás, gyógyszertár”  kialakítása is, a csendes percek keretein belül imádkoztunk éppen betegeskedő gyermekeinkért, megköszöntük egészségünket, és az orvosok munkáját. Halottak napja, és Márton napja után a gyermekekben élénken élt a gyertyagyújtás, tűz emléke. Ennek apropóján a tűzről, mint veszélyforrásról, és a tűzoltók munkájáról beszélgettünk, ezzel foglalkoztunk néhány héttel később. Ezen a héten ellátogattunk a tűzoltóságra, majd az itt tapasztalt élményeket összegeztük a hét folyamán, ezzel kapcsolatos játékokat játszottunk. Megköszöntük a Jóistennek, hogy adott nekünk tüzet, és segít nekünk azt helyesen használni.

Ezt a mentalitást igyekszünk továbbra is fenntartani csoportunkban, szeretettel, megértéssel fordulni a gyermekekhez, és családjukhoz egyaránt, valamint nyugodt szeretetteljes légkört biztosítva segíteni a ránk bízott gyermekek hitbeli fejlődését, személyiségük alakulását.

Csodabogyó csoport – Gyurácz Zsóka