KATICA csoport – Kultúra Híradó

KATICA csoport - Kultúra Híradó

A Katica csoportos gyermekekre jellemző a nyitottság, a kreativitás, a mozgékonyság és a mindent elsöprő és így napjainkat meghatározó jókedv és szeretet. A kicsi Katicák szeretnek mindent, ami változatos, elgondolkodtató és megmozgató, ami más, mint a hétköznapok. Örömmel készülődnek jeles napokra, ünnepekre, rendezvényekre. Szívesen öltöznek csinos ruhába, utaznak buszon, vagy éppen „fárasztóan”sétálnak, ha érdekes program van kilátásban. Éves csoport programunkat – ezért is – úgy állítottuk össze, hogy a külső helyszínek alkalmai színesek, változatosak legyenek.

Idei évünket Kormos István Vackor az óvodában című folytatásos verses meséinek olvasásával kezdtük, így örültünk a lehetőségnek, hogy a Mesebolt Bábszínház szeptemberben műsorra tűzte annak a „lompos, loncsos és bozontos piszén pisze” kis medvének a bájos történetét.

A szombathelyi múzeumok hatodik alakalommal hirdették meg átfogó és egységes tematikán alapuló múzeumpedagógiai foglalkozásaik sorozatát, amely az idei esztendőben ASTRO elnevezéssel a világűrbe kalauzolja a gyermekeket. A múzeumi foglalkozások célja az életkori sajátosságoknak megfelelően tudásalkalmazás és – bővítés a kreativitás, a játék, a vizuális élmény és a szabad képzettársítás eszközeivel a társadalom-, történet – és természettudományok, valamint a képző – és iparművészet világában.  Október elején az első foglalkozásunkat a Képtárban tartották meg „Csillagközi utazás” címmel. Végigsétálva a Képtár kiállító termeiben az éppen akkor nyíló kiállítás (Szonda a jövőbe; Űrkorszak a művészetben) építési kulisszatitkaiba kaptunk bepillantást, természetesen néhány kiállított szobor, kép, festmény tanulmányozásával egybekötve. A kreatív foglalkozáson pedig varázsos-robotos könyvjelzőt készíthettek a gyermekek. Kíváncsian várjuk a foglalkozássorozat következő alkalmait, amelyek a Savaria Múzeumban, a Vasi Múzeumi Látványtárban, az Iseum Savariense-ben, a Smidt Múzeumban és a Vasi Skanzenben lesznek megtartva, és ahol továbbra is a téma a gyermekeket érdeklő, az őket teljesen elbűvölő világűr.

Októberben az Állatok Világnapján a Falumúzeumba látogattunk el, ahol Szárnyalj velünk! – címmel hirdettek ünnepi programot a szervezők.

Ott jártunkkor láthattuk a baromfiudvar rendszeres madarait, a tyúkokat, kacsákat, libákat, ahogy régen is ott csipegettek-totyogtak egy parasztportán.

„Hej, halászok, halászok, mit fogott a hálótok…” –a háló nem a halak miatt volt kifeszítve, hanem a madarak miatt, hogy meg lehessen őket gyűrűzni.

„Édes, mézes, méhes” – Méhész segítségével méheket láthattunk üvegkaptárban, és meg is kóstolhattuk, mit is készítenek, valamint „pompázhattunk” a méhészek öltözékében.

Bőrkesztyű vagy nadrágöv, pamut zokni és ecset? Mi közük az állatokhoz? Miből készül? – Állati eredetű termékek bemutatása történt a Kerekerdő Alapítvánnyal, hogy megtudjuk, milyen tárgyakhoz és ételekhez adnak alapanyagokat az állatok.

Felismeritek a folyóinkban úszkáló halakat? „Ringat a víz” elnevezéssel halismeretet, a népi halászat bemutatását élvezhettük. Láthattuk, hogy kis kunyhója mellett a halász mennyi féle eszközt használt, hogy halat tudjon fogni.

És még nagyon sok látnivaló és „tanulni való” kápráztatta el a gyermekeket, és öröm számunkra, hogy az élményeik beszélgetéseinkben, valamint a játékukban és az alkotásaikban nagyon szépen visszatükröződnek.

Október közepén a Zenemanók őszi előadásán fantasztikus élményben volt részünk. A komolyzenével való ismerkedés alapjait rakják le a szombathelyi művészek – produkciójukat nagy tapssal jutalmazva a gyermekek. Zene és dallam, ének és szöveg, a hangszerek, a szereplők és mozdulataik, színészi játékuk elvarázsoltak bennünk.

Az 1956-os Forradalom és szabadságharc ünnepére emlékezve a Csendes percek keretén belül beszélgettünk a szabadságról és békéről, valamint az azt megelőző háborúkról és harcokról. Békés világunkban nehéz egy kicsi gyermeknek elképzelni, hogy volt időszak, amikor nem volt olyan szép és jó a világ, mint amelyben jelenleg élhetünk. De sok ismeretük van már a kicsi Katicáknak, van fogalmuk a jóról és a rosszról, a helyes és helytelen dolgokról. Ezekre az ismeretekre építve pedig lehet formálni a jelenhez és a jövőhöz való viszonyukat.  Az ünnep délelőttjén a Smidt Múzeumba sétáltunk el. A felújított és kibővített múzeum számos kiállító termében érdekes és színes használati és dísztárggyal, eszközzel ismerkedtünk meg. A forradalomhoz és szabadságharchoz kapcsolható harci eszközök, kardok, puskák, kések, valamint a korabeli katonai öltözetek fantáziát beindítóak voltak a fiúk számára. A lányok pedig a női öltözetek és ékszerek másmilyenségén csodálkozva divat „szaktanácsadásba” bocsátkoztak.  A termekben pedig már ismerősként üdvözölték és alkalmazták a múzeumi viselkedés szabályát, a „mindent a szemnek, semmit a kéznek” ismeretet.

A Napraforgó Színház őszi előadásán Bognár Szilvia és zenekara koncertezett és a gyermekeink örömmel énekeltek, táncoltak a mind zeneileg, mind szakmailag nagyon felkészült „dalos kedvű” nénivel és a zenészekkel.

Vannak kedvenc meséink (Szutyejev: A kisegér és a ceruza; Hogyan kereste meg a kutya a barátját? – burját népmese; Visszajött a répa – kínai népmese) és verseink (Fésűs Éva: Sündisznócska; Móra Ferenc: A cinege cipője), folytatásos történeteink (Kormos István: Vackor; Égszínkék nyulacska történetei), szívesen nézünk meséket diafilmekről és laptopról, szeretünk bábozni (A répa – orosz népmese) és dramatizálni (A vityilló – magyar népmese). Így aztán nagy volt az örömünk, amikor a csoportban meghirdetett szavaló versenyre 8 gyermekünk jelentkezett. Bátran és felkészülten álltak társaik előtt és szavalták el kedves-kedvenc verseiket. Köszönjük a gyermekeknek (Ambrus Eszter Márta, Bertalan Boglárka Róza, Ónodi Benedek, Simon Csilla Kinga, Sebestyén Kolos, Szalay István, Varga Emília, Varga Karolina) és szüleiknek a felkészülést!

Színesek és örömmel teliek a kicsi Katicák, akik lelkesen vettek részt minden – szemléletüket, látásmódjukat formáló, ismereteiket bővítő, kreativitásukat kibontakoztató – programon az őszi hónapok során. Köszönjük a szülők támogatását, amellyel lehetővé tették gyermekeik számára az élmények befogadását!

Horváth Katalin Tímea